Vihar idején a hegyekben megsokszorozódik a veszély

Vihar idején a hegyekben megsokszorozódik a veszély

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://www.teraz.sk
2024/07/17
„A viharokat tisztelni kell, túra előtt figyelemmel kell kísérni az időjárást” – mondja Ján Šustr hegyimentő, a július 11-én a Monk-völgyben történt tragikus eseményre érkező mentőcsapat egyik tagja.
Hirdetés

„Túra előtt mindig nézni kell a részletes időjárás-előrejelzést. A radaron jól látható a viharzóna és a csapadék pillanatnyi állapota. A Bélai-Tátra turistaútja meredek terep, instabil a talajtakaró. Állandó probléma az erózió, amikor ilyen kis területen ekkora vízmennyiség érkezik egyszerre, nem lehet megakadályozni a földcsuszamlásokat” – mondta Ján Šustr hegyimentő, a július 11-én a Monk-völgyben történt tragikus eseményre érkező mentőcsapat tagja.

Tisztelni kell a viharokat

Véleménye szerint jobban tisztelni kellene a viharokat. „Arra a napra riasztást adtak ki viharok miatt, ilyenkor a hegyek megsokszorozzák a veszélyt. Nincs hová elbújni. Az, hogy a menedékhelyet az erdőben építették, egyáltalán nem sugallta azt, hogy felülről veszély leselkedik az ott tartózkodókra. Ez a völgy azonban minden oldalán nagyon meredek. Több alkalommal volt már ott kőlavina, az egyik elérte azt a helyet, ahol a turisták elbújtak a vihar elől” – magyarázta Šustr, hozzátéve, hogy csütörtökön egy fákból, földből, kövekből és vízből álló massza érte el a menedéket. Tíz éve, júliusban hasonló helyzet állt elő a Kis-Fátrában, a Vrátna-völgyben (Vrátna dolina), ahol a sár- és kőlavina betemette a felvonót. „Ott szerencsére nem voltak áldozatok, de nagy anyagi kár keletkezett” – mondta.

A villámcsapás megsokszorozza a veszélyt

A hegyimentő azt is elmondta, hogy a hegyekben a villámcsapások is megsokszorozzák a veszélyt, mivel ott nagyobb a gyakoriságuk. „Júliusban és augusztusban, amikor nagyon meleg van, napközben előfordulhatnak zivatarok. Éppen ezért a túrát korán reggel el kell kezdeni, hogy az ember a déli órákra már biztonságban legyen. A viharok nagyjából dél körül alakulnak ki, és a délutáni órákban jó esély van arra, hogy a hegyen elkap a vihar. Ha ez mégis megtörténik, a lehető leggyorsabban megfelelő helyet kell találni. De nem egy kinyúló szikla vagy egy fa alatt, hanem lehetőleg a nyílt terepen lévő mélyedésben. A vihar elől nehéz elbújni, mégis mielőbb biztonságos helyre kell jutni” – tette hozzá a hegyimentő.

Vihar idején a hegyekben megsokszorozódik a veszély-1
Monk-völgy
Vihar idején a hegyekben megsokszorozódik a veszély-1
Forrás: Nagy Árpád

A hegyimentők vihar idején már a múltban is észleltek földcsuszamlásokat és csapdába esett turistákat a Monk-völgyben, és ez a helyzet bármikor megismétlődhet. „Ezt nem lehet megelőzni. A hatalmas földcsuszamlások és az ösvény megrongálódása miatt a völgy hosszú időre le lesz zárva. Az összes híd tönkrement” – mondta Šustr, hozzátéve, hogy ez az egyetlen hivatalos útvonal, amely a Bélai-Tátrán át vezet.
A Monk-völgyben történt csütörtöki (július 11.) tragikus esemény két halálos áldozatot követelt, rajtuk kívül négy személy sérült meg. A turisták egy menedékhelyen rekedtek, miután sár- és kőlavina zúdult rájuk. A térségben szükségállapotot hirdettek. A menedékhelyen 16 személy tartózkodott. A helyszínen a tátrai és Szlovákia más hegységeiből érkező hegyimentők, földi mentők, szlovák és lengyel mentőhelikopterek, valamint Zár (Ždiar) község önkéntes tűzoltói avatkoztak be.
Forrás: https://www.teraz.sk

Hirdetés
Hirdetés