Újabb halálos balesetek a Tátrában

Újabb halálos balesetek a Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2024/07/22
2024 július 19-én nagy magasságból történő zuhanás következtében két lengyel hegymászó is életét vesztette a Magas-Tátrában.
Hirdetés

Eltévedt és lezuhant a ködben

2024. július 19-én a déli órákban egy 61 éves lengyel turistához érkezett segítségkérés Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segélyhívó számára. A férfi miközben a Weber-csúcsról (Malý Kežmarský štít) ről a Nagy-Morgás (Veľká Svišťovka) irányába ereszkedett lefelé a gerincről, a Hunfalvi-katlanban (Huncovská kotlina) a ködben valószínűleg elvesztette tájékozódó képességét, és lezuhant a gerincről a katlan irányába. A bejelentők nem tudtak hang- vagy vizuális kapcsolatot létesíteni a férfival. A hegyimentők a poprádi Helikopteres Mentőszolgálat (VZZS) közreműködését kérték, ezzel egy időben a HZS Magas-Tátra Regionális Központ munkatársai is azonnal a helyszínre indultak. A férfi a nagy magasságból történő zuhanás következtében sajnos az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett és a helyszínen életét vesztette. A hegyimentők a szükséges műveletek elvégzését követően az elhunyt földi maradványait átadták az illetékes hatóság képviselőinek.
Forrás: https://hzs.sk

Újabb halálos balesetek a Tátrában-1
Mentőakció a Hunfalvi-katlanban
Újabb halálos balesetek a Tátrában-1
Forrás: HZS / Horská Záchranná Služba

Tragikus zuhanás a Papirusz-csúcsról

Ugyancsak 2024. július 19-én, délután érkezett értesítés a Hegyi Mentőszolgálathoz egy lengyel férfi balesetéről, aki lezuhant a Papirusz-csúcsról (Čierny štít). A bejelentők a zuhanást követően sem hang-, sem vizuális kapcsolatot nem tudtak létesíteni tásukkal. A 66 éves férfi vélhetően a csúcs felső részéről zuhant le a Kis-Papirusz-völgy (Malá Zmrzlá dolina) irányába. A Poprádról induló helikopter hegyimentőkkel a fedélzetén repült a helyszínre, a lezuhant férfin azonban sajnos nem tudtak segíteni, a zuhanás következtében a helyszínen életét vesztette. Földi maradványait 2024. július 20-án vitték le a völgybe, majd miután elvégezték a szükséges intézkedéseket, átadták a szlovák rendőrség tagjainak.
Forrás: https://hzs.sk

Nem tért vissza a túráról, másnap találták meg

2024. július 16-án egy lengyel turista nem tért vissza a Tengerszem-csúcsra tervezett túrájáról. A hegyimentők egész éjjel keresték, majd másnap reggel 7 órakor felszállt a mentőhelikopter, melynek fedélzetéről megpillantották a keresett személy holttesét a Tengerszem-csúp (Bula pod Rysami) közelében. 

Forrás: https://24tp.pl

 

Hirdetés
Hirdetés