Túra helyett autóval a Chochołowi-völgybe

Túra helyett autóval a Chochołowi-völgybe

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2024/07/30
Kuvaiti turisták autóval mentek piknikezni a Chochołowi-völgybe, más külföldiek fürdőmedencének néztek egy tátrai tavat.
Hirdetés

Egy arab turistának valószínűleg nem volt kedve túrázni, de nagyon szeretett volna a családjával piknikezni, ezért autójával gondolkodás nélkül behajtott a Chochołowi-völgybe (Dolina Chochołowska). A zakopanei rendőrök a bejelentést követően gyorsan a helyszínre érkeztek, és komoly pénzbírságot szabtak ki részükre.
Az arab turisták az utóbbi években beleszerettek a Lengyel-Tátrába. A helyi vállalkozók ennek természetesen nagyon örülnek, hisz az egzotikus vendégeknek vastag a pénztárcája, és a költekezésnek szinte semmi sem szab határt. A keleti életstílus azonban mint látható más, néha kicsit kevésbé természetbarát módon is megmutatkozik.

Autóval a Chochołowi-völgybe

A zakopanei rendőrség a Facebookon tette közzé a július 24-én történt nem mindennapi eseményt. Aggódó turisták hívták a rendőrséget, mivel ahogy az a rendőrség által közzétett fotókon látszik, egy család autójával egyszerűen behajtott a Chochołowi-völgybe, majd mindannyian kiszálltak és étkezni kezdtek, gyönyörködve a környező természetben.

Túra helyett autóval a Chochołowi-völgybe-1
Kuvaiti turisták a Chocholowi-völgyben
Túra helyett autóval a Chochołowi-völgybe-1
Forrás: Policja Zakopane

A Chochołowi-völgyet csak gyalog, kerékpárral, lovaskocsival, télen pedig lovasszánnal lehet látogatni. A völgy bejáratánál jól látható módon el vannak helyezve a járműforgalom teljes tilalmáról szóló tájékoztató táblák, ezeket lehetetlen nem észrevenni. A völgy torkolatánál számos parkolási lehetőség van, így senkinek sem okozhat gondot hátrahagyni az autóját.
A külföldi turistáknak azonban ez nem volt elég, ezért a kuvaiti turistát szigorúan megbüntették a szabályok megszegéséért, a rendőrök 2000 złoty összegű bírságot szabtak ki számára. Az utóbbi időben nem ez volt azonban az egyetlen hasonló szituáció a városban és a Tátrában.

Arab turisták Zakopanéban

Nemrég olvashattunk egy másik kuvaiti turistáról, aki autójával behajtott a Krupówki utcába, vagyis a város sétálóutcájába. Őt a városi rendőrség állította meg, és kevésbé látványos, mindössze 500 PLN összegű bírságot szabott ki rá. Egy másik alkalommal egy tönkretett lakásról olvashattunk Bukowina Tatrzańskán, ahol egy ománi család úgy döntött, hogy a fürdőszobát úszómedencévé alakítja át.
Ezek az esetek azt jelentik, hogy az arab turisták felelőtlenebbek, mint például a lengyelek? Nem feltétlenül, csak ezekkel az esetekkel sokkal jobban felhívják magukra a figyelmet. 
A zakopanei rendőrség arab nyelven is közzétett egy felhívást a közlekedési szabályok betartására. Ez remélhetőleg segítség lehet, feltéve, ha az Arab-félszigetről érkező turisták megnézik a zakopanei rendőrség Facebook-oldalát…
Forrás: https://turysci.pl

Külföldi turisták fürödtek a Gąsienica-Hosszú-tóban

Mint szinte minden évben, idén is gondot okoz, hogy turisták fürdenek a tátrai tavakban – annak ellenére, hogy ez mind a lengyel, mind a szlovák oldalon ellenkezik a nemzeti park szabályaival. Ezúttal külföldi turisták fürödtek a Kápolna-csúcs (Kościelec) lábánál található Gąsienica-Hosszú-tóban (Długi Staw Gąsienicowy).
A Tátrában szinte minden nyári szezonban felmerül az engedély nélküli fürdőzés problémája. A hőség azonban egyre elviselhetetlenebb, a turisták pedig keresik a hűsölés lehetőségeit. Egy évvel ezelőtt például volt egy nagy visszhangot kiváltó eset, amikor lengyel turisták meztelenül fürödtek a szlovák oldalról a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető turistaút mellett található a Nagy-Békás-tóban (Veľké Žabie pleso).

Túra helyett autóval a Chochołowi-völgybe-2
Fürdőző turisták a Gasienica-Hosszú-tóban
Túra helyett autóval a Chochołowi-völgybe-2
Forrás: Rafał Rogaliński

Ezúttal a Lengyel-Tátrában külföldi turisták mutatták ki a nemzeti park szabályzata iránti tiszteletlenségüket, akiket egy szemtanú kapott lencsevégre, aki a Świnica-hágón (Świnicka Przełęcz) keresztül túrázott. Ahogy a fotó készítője fogalmazott, „az általuk használt, számomra érthetetlen nyelv hollandnak vagy dánnak hangzott”. Hozzátette, hogy a külföldiek az illegális fürdőzést követően a jelzett turistautakon kívüli terepen vonultak a fekete jelzésű turistaút felé.
Emlékeztetőül: a lengyel (TPN) és a szlovák (TANAP) nemzeti park szabályzata is tiltja a tátrai tavakban történő fürdőzést. Ez a népszerű „lábáztatásra” is vonatkozik, amit sajnos sokszor lehet látni, például a Halastónál (Morskie Oko).
Forrás: https://portaltatrzanski.pl
 

Hirdetés
Hirdetés