Tragikus baleset a Poprádi-gerincen és a Sas úton

Tragikus baleset a Poprádi-gerincen és a Sas úton

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2024/09/01
Augusztus 31-én egy 40 éves férfi a Poprádi-gerincen (Popradský hrebeň), egy héttel korábban egy 28 éves férfi a sas úton (Orla Perć) zuhant le és vesztette életét.
Hirdetés

40 éves magashegyi turista az áldozat

2024. augusztus 31-én a délelőtti órákban egy hozzátartozó jelentette a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segélyhívó központjába egy 40 éves magashegyi turista eltűnését, akinek a Magas-Tátrában kellett volna tartózkodnia. A férfi feleségétől származó információk szerint a szlovák turista a Poprádi-gerincen (Popradský hrebeň) tervezett átkelni, de előző nap dél óta telefonon nem lehetett vele kapcsolatba lépni. A hegyimentők a Belügyminisztérium helikopterének segítségét kérték, amely Ótátrafüreden fedélzetére vette a hegyimentőket, majd az eltűnt férfi keresésére indult. A felderítő repülés során egy férfi holttestet találtak a Nagy-Poprádi-csúcs (Veľká Kôpka) északnyugati falánál, sajnos életjelek nélkül. A hegyimentők a szükséges intézkedések elvégzése után a szerencsétlenül járt férfi földi maradványait a völgybe szállították, és átadták az illetékes hatóságoknak.
Forrás: https://hzs.sk 

Tragikus baleset a Poprádi-gerincen és a Sas úton-1
A Poprádi-csúcs
Tragikus baleset a Poprádi-gerincen és a Sas úton-1
Forrás: Nagy Árpád

28 éves fiatal férfi zuhant le a Sas úton

Egy héttel korábban, augusztus 23-án egy 28 éves lengyel turista a Sas úton (Orla Perć) túrázva nagy magasságból lezuhant a Középső-Gránát-csúcsról (Pośredni Granat), és halálos sérüléseket szenvedett. Azon a napon a lengyel Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegymentői 27 turistát láttak el, elsősorban rosszullét, kiszáradás kar- és lábsérülések miatt. A turisták több esetben túlbecsülték saját képességeiket, ezért annak ellenére, hogy nem sérültek meg, szükségessé vált az evakuálásuk.
Forrás: https://24tp.pl

Hirdetés
Hirdetés