Továbbra is a Tarajka és a Tengerszem-csúcs leglátogatottabb

Továbbra is a Tarajka és a Tengerszem-csúcs leglátogatottabb

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://spis.korzar.sme.sk
2024/08/30
Továbbra is a Tarajka és a Tengerszem-csúcs leglátogatottabb, ugyanakkor a korábbiaknál kevesebben látogatták a Tátra turistaútjait.
Hirdetés
Továbbra is a Tarajka és a Tengerszem-csúcs leglátogatottabb-1
A Döller-tó és a Szentiványi-tó
Továbbra is a Tarajka és a Tengerszem-csúcs leglátogatottabb-1
Forrás: Nagy Árpád

Kevesebb turista

Ahogy azt Nina Obžutová, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) kommunikációs osztályának munkatársa elmondta, a múlt évinél kevesebb turista kirándult, bár a számlálás napján gyönyörű nyári idő volt, csapadék nélkül. A nemzeti parkban közel 20 ezer turistát számoltak meg, az elmúlt évi számlálás alkalmával több mint 27 ezren jártak a Tátrában. A nemzeti park területén, Árvától a Bélai-Tátráig 39 állomáson reggel 5-től este 7-ig több mint 50 irányt figyelve számolták a turistákat. „Az emberek számbavétele mellett a kutyák és a kerékpárosok számát is feljegyezték, utóbbit még a klasszikus és elektromos kerékpárokra is felosztva. Tizenegy kiválasztott ponton a turisták nemzetiséget is dokumentálták” – mondta Ľubomír Plučinský, a TANAP osztályvezetője.

Alacsonyabb látogatottsági adatok

Az idei nyári szezon 2023-hoz képest alacsonyabb látogatottsági tendenciát mutatott. Obžutová szerint a turisztikai ágazat szereplői már július végén kevesebb vendégről és alacsonyabb kihasználtságról számoltak be. „A TANAP területén ezen a napon összesen 19 810 személy mozgott a terepen gyalogosan, kerékpárral, illetve a felvonókon. 638 kerékpáros is közlekedett a Tátrában, közülük 288-an e-bike-al, számuk évről évre növekszik” – részletezte.
Azokon a helyeken, ahol a nemzetiséget is feljegyezték, a magashegyi környezetben a lengyelek domináltak, őket a szlovákok és a csehek követték.

Első helyen a Tarajka

A látogatók számát tekintve ismét a Tarajka (Hrebienok) végzett az első helyen több mint 3000 látogatóval, ami csaknem kétezerrel kevesebb, mint 2023-ban. A következő legnépszerűbb pont a Poprádi-tó (Popradské pleso) volt. 
A Tátra csúcsai közül továbbra is a Tengerszem-csúcs (Rysy) a legnépszerűbb, azon a napon több mint 1800 (a lengyel oldalról 450, a szlovák oldalról 1365) turista mászta meg a csúcsot. 311 turista érte el a második leglátogatottabb csúcs, a Kriván csúcsát. Ugyancsak népszertű úticél a Kő-pataki-tó (Skalnaté pleso), és a Bélai-Tátrába is sokan indultak.

A Liptói-Tátrában a Zsári-völgy a legnépszerűbb

A nemzeti park Árvai részén különösen a Rohácsi-völgyet (Roháčka dolina) kedvelik a látogatók, idén 958-an mozogtak a völgybe, de 30 kerékpáros és kilenc kutya is megfordult ott, ám ezek a számok is elmaradnak a múlt éviektől. A Liptói-Tátra legnépszerűbb völgye idén is a Zsári-völgy (Žiarska dolina), ahová a 316 látogatóból 57 kerékpáron érkezett. „A Csendes-völgyön (Tichá dolina) 14 km hosszú aszfaltút vezet, ezért rendkívül népszerű a völgy a kerékpárosok körében, ezúttal 84 kerékpáros mellett csak 26 gyalogos turista járt ott. Hasonló a helyzet Kapor-völgyben (Kôprova dolina), ahol 80 kerékpárost és 19 túrázót rögzítettek” - mondta Obžutová.

50 szabálysértést jegyeztek fel

A tavalyihoz képest lényegesen kevesebb kutyát számoltak, ami Obžutová szerint a december óta érvényes új látogatási rendnek köszönhető, amely kizárta a kutyákat magashegyi környezetből. Ezzel kapcsolatban több mint 50 szabálysértést jegyeztek fel. Ez leginkább a Csorbatótól (Štrbské Pleso) a Poprádi-tóig (Popradské pleso) vezető piros jelzésű turistaúton történt, amely állatokkal nem járható. Láttak kutyákat a Gyopár menedékháznál (Chata Plesnivec) és a Zöld-tónál (Zelené pleso) is, bár itt sem szabad állat kíséretében mozogni.
A Tátrai Nemzeti Park magashegyi környezetének látogatóit 1972 óta számolják. A megszerzett adatoknak köszönhetően a nemzeti park vezetőségének pontosabb rálátása lesz az egyes helyszínek leterheltségére, emellett azok a turisztikai és információs hálózat karbantartásához szükséges erőforrások tervezését is szolgálják.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés