Találkozás a tátrai medvékkel - a legutóbbi esetek fényében

Találkozás a tátrai medvékkel - a legutóbbi esetek fényében

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2024/10/10
Három éven belül a harmadik halálos kimenetelű medvével történő találkozás történt a múlt héten Szlovákiában, ezúttal is az Alacsony-Tátra közelében.
Hirdetés

Három év alatt három tragikus találkozás

2024. október 6-án az Alacsony-Tátra északi lábánál található Hibbe (Hybe) közelében medvetámadás következtében meghalt egy 55 éves férfi, aki társával egy eldugott területen gombát szedett. Ezt megelőzően 2021 júniusában történt halálos kimenetelű medvetámadás a térségben, akkor szintén az Alacsony-Tátra közelében, a Lúzsnához (Liptovská Lúžna) közeli Banskô-völgyben, a falutól mintegy 4 km távolságra találták meg egy 57 éves férfi összeharapdált holttestét, akit a boncolás szerint medve ölt meg. 2024. március 15-én újabb tragikus találkozás történt ember és medve között, egy fiatal pár medvével találkozott az Alacsony-Tátrában, Sinná környékén, melynek következtében egy 31 éves fehérorosz nő a medve elől menekülve egy szikláról lezuhanva életét vesztette. A legutóbbi eset kapcsán Tomáš Taraba szlovák környezetvédelmi miniszter örömmel fogadta, hogy a liptószentmiklósi járásban a múlt szombati halálos medvetámadásra reagálva ismét rendkívüli helyzetet hirdettek, szerinte ugyanis semmi sem indokolta, hogy azt korábban – még július folyamán – felfüggesztették. A miniszter szerint minden nemzeti parknak saját beavatkozó csapata kellene, hogy legyen a lakott területre merészkedő medvék kezelésére, egyben úgy gondolja, a Magas- és az Alacsony-Tátrában kell először ilyen csoportokat létrehozni.

A Tátrai Nemzeti Park felhívása

Nem a fenti esetekkel kapcsolatban, de szeptember közepén a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) felhívást intézett a turistákhoz, amelyben egy medvével történő esetleges találkozás elkerülése érdekében, illetve, ha megtörtént a találkozás, a helyes viselkedéssel kapcsolatban az alábbi tanácsokkal látják el a turistákat.
„A Tátrai Nemzeti Parkban bármikor találkozhatunk medvével. Ne feledjük, hogy átmenetileg tartózkodik olyan területen, amely a medvék állandó otthona. Emlékeztetjük Önöket, hogyan minimalizálhatják a találkozás kockázatát, és hogyan viselkedjenek, ha megtörténik a találkozás.
Ne hagyjuk el a kijelölt túraútvonalakat, és kerüljük az éjszakai tartózkodást a nemzeti parkban, amikor jelentősen megnő a találkozás valószínűsége.
Ne hagyjunk hulladékot vagy ételmaradékot az ösvényen, és semmilyen körülmények között ne próbáljuk meg etetni a vadon élő állatokat. 
Az emberi jelenlétéhez köthető első élelem akár halálos ítéletet is jelenthet a medve számára.
Legyünk különösen óvatosak, amikor egyedül túrázunk – sűrű bozótosban ne csendben haladjunk, csapjunk valamilyen zajt; nem zajongásról van szó, egyszerűen csak beszélgessünk vagy fütyüljünk, hogy ne lepjük meg az állatot. Ha friss ürüléket vagy nyomokat látunk, ne kövessük azt.

Találkozás a tátrai medvékkel  a legutóbbi esetek fényében-1
Barnamedve a Tátrában
Találkozás a tátrai medvékkel a legutóbbi esetek fényében-1
Forrás: Przemysław Piegza - Fotografia

A medve vadállat, amely kiszámíthatatlanul viselkedhet. Ha találkozunk vele, ne essünk pánikba, tartsunk minél nagyobb távolságot, és óvatosan vonuljunk vissza. Semmilyen körülmények között ne közelítsünk a medvéhez. Általában a megriadt állat is hamar megnyugszik, ha az ember távolodni kezd tőle.
Különösen óvatosnak kell lenni, ha anyamedvét látunk a kicsinyeivel. Ha medvebocsokat látunk, az anyamedve mindig a közelben van. Ha az anya és kölykei közé kerülünk, az a kölykök védelmében támadásra készteti a medvét.
Emlékeztetjük Önöket arra, hogy a lengyel Tátrai Nemzeti Park területére tilos kutyát bevinni. Kutyával (pórázon) csak az Alsó erdei úton (Droga pod Reglami) és a Chochołowi-völgyben (Dolina Chochołowska) a menedékházhoz vezető útvonalon szabad elindulni, amely természetvédelmi terület szintű védettséget élvez. Ne szegjük meg a nemzeti park szabályait azzal, hogy házi kedvenceinket a medvék élőhelyére visszük.

Fontos a hulladék megfelelő tárolása

Az épületek közelében a medvékkel való véletlen találkozás elkerülése érdekében ügyelni kell a hulladék megfelelő tárolására. A lakóházak közelében lévő szemeteseket biztonságosan le kell zárni, lehetőleg olyan tárolókat kell használni, amely ellenáll a vadállatok nyitási kísérleteinek. A hulladékhoz történő hozzáférés oda vonzza a medvéket, amelyek az ember jelenlétét összekapcsolhatják az élelem könnyű megszerzésével.
A hulladék megfelelő tárolására vonatkozó felhívás egyaránt szól a turistákhoz, akik Tátra lábánál bérelnek házat és szállást, valamint a környező települések lakosaihoz. Egy-egy jól zárható hulladékgyűjtő konténer nem oldja meg a problémát az adott területen, de a szomszédok közös erőfeszítései jelentősen csökkenthetik a medvékkel való találkozások kockázatát.
Ha olyan helyzet szemtanújává válunk, amely aggodalomra ad okot, ne közelítsük meg a medvét, hanem értesítsük a Tátrai Nemzeti Park őrszolgálatát.”
Forrás: https://24.hu; https://parameter.sk; https://24tp.pl

Hirdetés
Hirdetés