Sötétedés után mutass példát!

Sötétedés után mutass példát!

https://24tp.pl
2024/09/12
A Lengyel-Tátrában a március 1 és november 30 közötti időszakban tilos az éjszakai túrázás. Ennek célja elsősorban az állatok nyugalmának biztosítása, másrészt a turisták védelme.
Hirdetés

A lengyel Tátrai Nemzeti Parkban (TPN) március 1-től november 30-ig a szürkülettől hajnalig még a jelzett turistautakon sem lehet túrázni. De vajon miért nem lehet éjszaka túrázni az ösvényeken?

Az állatok számára az éjszaka nem csak a pihenésről szól

Az éjszakai fajok listája nagyon hosszú. Napközben is sokat láthatunk közülük, például a legtöbb rágcsálót, medvéket és szarvasokat. Az éjszaka viszont számos „nappali” faj számára nemcsak a pihenés, hanem a természeti veszélyek miatt a fokozott éberség időszaka. A nemzeti park kiemelten fontos feladata, hogy éjszaka a nyugalmukat megzavaró emberekkel szemben a lehető legteljesebb védelmet nyújtsa a vadon élő állatok számára.
Az éjszakai mozgás korlátozásának célja, hogy az állatok szabadon mozoghassanak az etető és a napi pihenőhelyek között. Emlékezzünk arra, hogy pl. a hiúzok, farkasok, medvék és rókák éjszaka szívesen bolyonganak a turistaösvényeken.

Sötétedés után mutass példát!-1
Róka a Tátrában
Sötétedés után mutass példát!-1
Forrás: Nagy Árpád

Az éjszakai túrázás tilalma egyben a turisták védelmének egyik formája a medvével való esetleges találkozás megelőzése céljából. Éjszaka az állatok általában agresszívebbé válnak – a meglepett és megijedt ragadozó veszélyes lehet.
A Lengyel-Tátrában nagyon sűrű (275 km) turistaúthálózat található, és a park területének közel 96 %-a turistautaktól legfeljebb egy kilométerre található. Az állatok helyzete nem kényelmes. Ezért – sötétedés után mutass példát!
Forrás: https://24tp.pl

Hirdetés
Hirdetés