Nem megszokott mentőakció a Tengerszem-csúcson

Nem megszokott mentőakció a Tengerszem-csúcson

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2024/08/06
Egy 14 éves szlovák fiú egyedül mászott fel a Tengerszem-csúcsra (Rysy).
Hirdetés

14 évesen egyedül a Tengerszem-csúcsra

2024. augusztus 4-én, vasárnap egy 14 éves szlovák fiatal szülei kérték a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét, mivel többszöri próbálkozást követően sem tudtak kapcsolatba lépni a fiukkal, akinek régóta dédelgetett terve volt, hogy felmásszon a Tengerszem-csúcsra (Rysy). A bejelentést követően a hegyimentők megkezdték a fiú felkutatását célzó mentőakciót, ennek során felvették a kapcsolatot a fiúval, aki jelezte, hogy a Tengerszem-csúcson tartózkodik, ezzel egy időben szülei kérték az evakuálását. A hegyimentők helikopterrel indultak a helyszínre, közben a levegőből vizsgálták át a csúcsra vezető turistautat. A hegyimentők végül a csúcsra vezető gerincen sikerült megtalálniuk a fiatal fiút, akit csörlő segítségével evakuálták a terepről, majd Ótátrafüredre szállították, ahol átadták a rendőrség munkatársainak, akik átadták szüleinek.
Forrás: https://hzs.sk

Nem megszokott mentőakció a Tengerszem-csúcson-1
A Tengerszem-csúcs (Rysy)
Nem megszokott mentőakció a Tengerszem-csúcson-1
Forrás: Nagy Árpád

Azt nem tudni, hogy a szülei tudtak-e a fiú utazásáról, mindenesetre miután nem tudták vele felvenni a kapcsolatot, jobbnak látták, ha értesítik a hegyimentőket. A Markíza TV információi szerint a fiatal fiú – akinek a Tengerszem-csúcs megmászása régóta dédelgetett terve volt – szülei tudta nélkül pénzt vett magához, majd anélkül, hogy bárkinek szólt volna, Pozsonyból vonattal a Tátrába utazott.

Szülői felelősség és a mentőakció költségei

Az eset különböző okokból nagy vitákat váltott ki a közösségi oldalakon. A szülők felelőssége mellett a másik fő téma azzal kapcsolatos, hogy egy ilyen mentőakció során a kiskorúaknak nem kell kifizetniük a mentőakció költségét.
A Hegyi Mentőszolgálatról szóló törvény 11. paragrafusa (A hegyvidéki területen tartózkodó személyek jogai és kötelezettségei) 2. bekezdés e) pontja szerint: „köteles megtéríteni a Hegyi Mentőszolgálatnak a mentési tevékenységgel, illetve az ahhoz kapcsolódó kutatással kapcsolatos költségeit, kivéve, ha az illető nem nagykorú, nem cselekvőképes, vagy olyan személy, aki a mentési művelet előtt vagy alatt életét vesztette”.
Forrás: https://www.cezhory.sk

Hirdetés
Hirdetés