Ne igyunk a tátrai patakokból, tavakból, de még a forrásokból sem!

Ne igyunk a tátrai patakokból, tavakból, de még a forrásokból sem!

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2024/09/03
A víztisztasági vizsgálat az egyészségre ártalmas baktériumok jelenlétét mutatta ki a Tátra egyik legbővizűbb forrásánál.
Hirdetés

Íratlan szabály...

A Zakopanei Egészségügyi és Járványügyi Állomás (Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny, PPIS) arra kérte a tátrai vezetőket, hogy jelezzék a vezetett túrán részt vevőknek, hogy ne igyanak vizet a patakokból, tavakból, de még a forrásokból sem. A PPIS júliusban víztisztasági vizsgálatokat végzett az Olczai-forrásnál (Wywierzysko Olczyskie), amelyek E. coli baktérium jelenlétét mutatták ki. Maja Sindalska tátrai vezető saját közösségi oldalán ezt írja: „Az íratlan szabály mindig is ez volt: ahol a víz előbukkan a föld alól, és az bármely épület (menedékházak, felvonók stb.) felett van – nagy valószínűséggel tiszta. Minden más esetben – patakok, tavak, menedékházak alatti források – alapból szennyezett. Jelenleg a fiziológiai szükségleteiket a bozótban elvégzők miatt minden tátrai vizet szennyezettnek tekintünk, ezért csak palackozott vizet szabad inni”.
„A forrásból 2024. július 16-án (napsütéses, csapadékmentes napon) vett minta az alábbi mennyiségű mikrobiológiai szennyeződést mutatott: Coliform száma 14 CFU/100 ml, Escherichia coli száma 3 CFU/100 ml, Enterococcusok száma 4 CFU/ml” – olvasható a PPIS levelében. Az egészségügyi miniszter 2017. december 7-i, az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló rendelete szerint a vizsgált mintából származó víz emberi fogyasztásra alkalmatlan és az emberi egészségre veszélyesnek minősül.

Ne igyunk a tátrai patakokból, tavakból, de még a forrásokból sem!-1
A Kis-Tar-patak a Tátrában (Illusztráció)
Ne igyunk a tátrai patakokból, tavakból, de még a forrásokból sem!-1
Forrás: Nagy Árpád

A közelmúltban 20 turistát kellett evakuálni

A PPIS az utóbbi időben a Tátrában több, mérgezéses tünetekkel járó megbetegedést tapasztalt. Sok szó esett az augusztus 25-én történt esetről, amikor közel 20 turistát kellett evakuálni az Lengyel-Öt-tó völgyéből és a Roztoka-völgyből, ebben az esetben azonban nagy valószínűséggel vírusfertőzés történt. A turisták akkor hasmenéssel, hányással és súlyos gyengeséggel küszködtek, néhányan olyan rosszul érezték magukat, hogy nem tudták önállóan elérni a helikopter leszállóhelyét a Lengyel-Öt-tavi menedékház közelében.
Akárhogy is, túra előtt érdemes megfelelő mennyiségű vizet pakolni a hátizsákba, és a legjobb, ha (a víz megfelelő kezelése nélkül) tartózkodunk a tátrai patakokból történő utántöltéstől.
Forrás: https://24tp.pl; https://tatromaniak.pl; https://tatromaniak.pl

Hirdetés
Hirdetés