Hamarosan megjelenik a TANAP Látogatási rendjének új változata

Hamarosan megjelenik a TANAP Látogatási rendjének új változata

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://spis.korzar.sme.sk
2024/08/08
Az új változat tartalmazza majd a kutyásokra vonatkozó rendelkezésekkel kapcsolatos engedményeket
Hirdetés

Több mint 80 módosító javaslat

Peter Olexa, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatója a július 15-én Tátralomnicon tartott sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a dokumentumba – többek között a kutyával történő tárázásra vonatkozó – néhány engedményt is beépítenek.

Hamarosan megjelenik a TANAP Látogatási rendjének új változata-1
Kutya a Kis-Nyereg-hágóban
Hamarosan megjelenik a TANAP Látogatási rendjének új változata-1
Forrás: Nagy Árpád

A TANAP új Látogatási rendje 2023. december közepén lépett életbe. A nyilvánosság ez év március végéig véleményezhette és tehetett javaslatot annak esetleges módosítására. A TANAP igazgatóságához több mint 80 észrevétel érkezett, melyeket egy, a nemzeti park által létrehozott munkacsoport dolgozott fel. A munkacsoportban a TANAP, a JAMES Szlovák Hegymászó Szövetség, a Szlovák Köztársaság Hegyivezetők Országos Szövetsége, a Hegyi Mentőszolgálat képviselői mellett szakértők, például botanikus és zoológus is helyet kapott.

A héten közzéteszik (mondták július 15-én…)

Nina Obžutová, a nemzeti park szóvivője szerint a legtöbb észrevétel a kutyával történő túrázás korlátozására és a szezonális zárlatra vonatkozott. Elmondása szerint azonban voltak irreleváns, nem a nemzeti park területét érintő, illetve ismétlődő észrevételek is. A kutyával történő túrázás esetében – amely témakörhöz a legtöbb hozzászólás érkezett – néhány dolgot enyhítettek, amelyek összeegyeztethetőek a természetvédelemmel. Ugyanez vonatkozik a hegyi turizmusra is” – reagált Peter Olexa a sajtótájékoztatón. A nemzeti park igazgatója elmondta, hogy a Látogatási rend új változatát még ezen a héten (július 15…) közzé kell tenni.

Kimaradtak a nehezebben járható útvonalak

A kutyatulajdonosok például azt követelték, hogy a Tátrai Nemzeti Park területén a jelenlegi 65-ről nagyjából felére csökkentsék a kutyákkal tiltott útvonalak számát. A múlt év végén életbe lépett új látogatási szabályok korlátozták a nemzeti parkban a kutyával vagy más állattal történő mozgásra használható útvonalakat. Mint Lia Paugsch, a kutyák mozgásának korlátozásával szemben aláírásgyűjtés kezdeményezője májusban elmondta, a kérelem benyújtásakor a kutyatartók mellőzték a nehezebben járható útvonalakat és az összes csúcsot, sőt, elmondása szerint a magashegyi területet is megpróbálták kihagyni a szövegből.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés