Halálos zuhanás és extrém mentőakció a Lengyel-Tátrában

Halálos zuhanás és extrém mentőakció a Lengyel-Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2024/09/28
Ma reggel férfit holttestet találtak a Vadorzó-hágó (Mięguszowiecka Przełęcz pod Chłopkiem) felé vezető turistaút közelében, tegnap éjjel pedig 44 hegyimentő vett részt egy szörnyű körülmények között végzett mentőexpedícióban.
Hirdetés

Halálos zuhanás a Vadorzó-kilátónál

Halálos zuhanás és extrém mentőakció a Lengyel-Tátrában-1
Vadorzó-hágó
Halálos zuhanás és extrém mentőakció a Lengyel-Tátrában-1
Forrás: Nagy Árpád

Szeptember 28-án reggel a Vadorzó-hágóba (Mięguszowiecka Przełęcz pod Chłopkiem) tartó turista egy férfi holttestére bukkant a Vadorzó-kilátó (Kazalnica Mięguszowiecka, 2159 m) környékén. A sajnálatos baleset valószínűleg tegnap történt, a turista halálának oka minden valószínűség szerint nagy magasságból történő zuhanás volt. A baleset valószínűleg olyan helyen történt, ahol a múltban többször is előfordult halálos baleset. A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentői már csak az elhunyt holttestét tudták a zakopanei kórházba szállítani.
Forrás: https://portaltatrzanski.pl

Éjszakai mentőexpedíció 44 hegyimentő részvételével

Szeptember 27-én éjjel rendkívül nehéz éjszakai mentőexpedíció zajlott a Lengyel-Tátrában, szörnyű körülmények között, melyen 44 hegyimentő vett részt. Nagyon nehéz időjárási körülmények között mentettek három felkészületlen litván turistát, akik eltévedtek a Świnica (Svinica) térségében.
A TOPR pénteken este kapott bejelentést kapott három nőről, akik eltűntek valahol a Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) – Świnica (Svinica) – Sas út (Orla Perć) térségében. A kutatási területre vonatkozó pontos információik hiánya és a rendkívül extrém időjárási körülmények miatt a műveletbe 44 hegyimentőt kellett bevonni. Éjszaka heves esőzés volt a Tátrában, nulla látótávolsággal, a széllökések sebessége pedig elérte a 120 km/órát – a hegyimentők rendkívüli körülmények között dolgoztak. A helikoptert csak ma, szombat délelőtt tudták bevetni.

Halálos zuhanás és extrém mentőakció a Lengyel-Tátrában-2
Svinica
Halálos zuhanás és extrém mentőakció a Lengyel-Tátrában-2
Forrás: Nagy Árpád

Az egyik nőt ma hajnali 4 óra 20 perckor találták meg eszméletlen, rendkívül kihűlt állapotban – a testhőmérséklete 21 °C volt. Két órán át a helyszínen melegítették, majd Zakopanéba, onnan pedig Légi Mentőszolgálat helikopterével Krakkóba szállították, ahol súlyos hipotermiával kezelik.
A második turistát, akit a Gąsienica-csorba (Gąsienicowa Przełączka) környékén találtak, szintén hipotermia tüneteivel helikopterrel szállítottak a zakopanei kórházba. A harmadik nőt, aki a legjobb állapotban volt, a Gąsienica-szécsre (Hala Gąsienicowa) szállították.
A három litván nő mind felszerelés, mind felkészültség tekintetében teljesen felkészületlen volt egy ilyen túrára. Azt sem tudták megmondani, hogy hol töltötték az éjszakát, pláne nem tudták megmagyarázni, hogy valójában hová akartak eljutni, miért tették ezt ilyen körülmények között és miért váltak el a nehéz terepen.
A szombati nap folyamán a Tátrában nagy havazás várható, ezért a hegyimentők arra kérik a turistákat, hogy ne induljanak magasabban fekvő területekre.
Forrás: https://portaltatrzanski.pl

Hirdetés
Hirdetés