Átépítették a Lomnici-csúcsról levezető útvonalat

Átépítették a Lomnici-csúcsról levezető útvonalat

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://www.tanap.sk
2024/07/25
Nagyobb biztonságot nyújtó eszközökre cserélték a Lomnici-csúcsról (Lomnický štít) levezető hegymászó útvonal láncait.
Hirdetés

2024. július 3-án és 4-én a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) munkatársai a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) szakembereivel együttműködve módosították a Lomnici-csúcs (Lomnický štít) evakuálási útvonalát. Az építési és műszaki munkák részeként a Mózes-forrás (Mojžišová prameň) és a csúcs közötti szakaszon eltávolították az eredeti láncokat, melyek nem jelentettek megfelelő biztonsági elemet az ilyen típusú terepen. Az útvonalon a hegyivezetők főleg olyan turistákat kalauzolnak, akik hegymászó terepen önállóan nem tudnak biztonságosan mozogni, nem tudnak tájékozódni, és kizárólag a láncok segítségére támaszkodnak. A módosítást követően a sziklafalba hegymászó biztonsági eszközöket rögzítettek.

Igazolni kell a tanfolyam elvégzését

A TANAP egyúttal felhívja a nemzeti park területén mászóterepre belépőket, hogy a hatályos látogatási rend az ilyen terepen történő mozgáshoz mászótanfolyam elvégzése szükséges, és ennek elvégzését ellenőrzés esetén az ellenőrzött igazolni köteles. Ez a szabály kizárja a mászóterepről azokat a személyeket, akik nem ismerik a biztonsági eszközök és felszerelések használatát, és tevékenységükkel magukat vagy másokat veszélyeztetnek. A Lomnici-csúcsra vezető említett útvonal II. nehézségi fokozatú terep.

Átépítették a Lomnici-csúcsról lefelé vezető útvonalat-1
A Mózes-forrás útja
Átépítették a Lomnici-csúcsról lefelé vezető útvonalat-1
Forrás: Tátrai Nemzeti Park (TANAP)

A hegymászás szabályairól minden részletes információ megtalálható a www.tanap.sk weboldalon. Viselkedjünk felelősségteljesen és megfontoltan a hegyekben, ügyeljünk saját, de mások biztonságára is.
Forrás: https://www.tanap.sk

Hirdetés
Hirdetés