A Tátra mindkét oldalán jelentősen emelkedett a balesetek száma

A Tátra mindkét oldalán jelentősen emelkedett a balesetek száma

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2024/09/09
Három hónap alatt 13 turista vesztette életét, ami éves szinten 44 százalékos növekedést jelent.
Hirdetés

Három hónap alatt, júniustól augusztus végéig tizenhárom turista vesztette életét a szlovák hegyekben. Az előző év azonos időszakához képest ez több mint 44 %-os növekedést jelent. Martin Matúšek, a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) igazgatója elmondta, hogy a HZS beavatkozásainak száma 27 %-kal nőtt, melyek többsége a Magas-Tátrát érintette.

Alap a szabályok betartása

Bár a nyári turista szezon csak november 1-jén ér véget, a hegyimentők ezúttal azt a három hónapot értékelték, amely a legtöbb látogatót vonzza a hegyekbe. A HZS igazgatója arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy ebben az időszakban a tavalyi 350-ről 445-re nőtt a beavatkozások száma. „A legjelentősebb növekedést az úgynevezett alacsonyabb nehézségi fokozatú hegymászás területén tapasztaltuk, főleg olyan turistákkal kapcsolatban – legyen szó halálos balesetről vagy eltévedésről – akik nem tartják be a szabályokat, vagy akik hegymászónak érzik magukat, de nem azok” – mondta. A magashegyi terepen történő mozgás során egyéb egészségügyi problémákkal kapcsolatos esetek döntően a kimerültséggel, fáradtsággal vagy eltévedéssel kapcsolatosak.

A Tátra mindkét oldalán jelentősen emelkedett a balesetek száma-1
A TOPR mentőhelikopter akcióban
A Tátra mindkét oldalán jelentősen emelkedett a balesetek száma-1
Forrás: Barna Zsolt

Matúšek szerint az esetek legalább 80 százaléka az emberi tényező kudarcának köszönhető, ezen esetek fele a saját képességek túlértékelését vagy a túra nehézségének alábecsülését jelenti. A legtöbb baleset Lengyelországból érkezett turistákat érintett, őket követik a szlovákok és a csehek. 

Többet gondolnak magukról, mint amire képesek

A beavatkozások számának növekedése a hegyimentők igazgatója szerint elsősorban a látogatók struktúrájában történt változásának tudható be. „Az emberek többre tartják képesnek magukat, mint amit valójában tudnak teljesíteni” – jegyezte meg. Sok esetben – saját szavai szerint – még a hegyimentők is csak „fogják a fejüket”, ahogy erre szeptember 3-án is volt példa. „A turisták, miután este kilenckor befejezték az utat, amely általában három órát vesz igénybe, a viszonylag biztonságos ereszkedési útvonal helyett elkezdtek lefelé „rohanni” a falon, ahol elakadtak, onnan a hegyimentők csak reggel tudták őket evakuálni” – tette hozzá.

Két áldozat a Monk-völgyben

Az igazgató a nyári hónapokban bekövetkezett súlyosabb esetek között említette a júliusi sárlavinát, amely a Monk-völgyben (Monkova dolina) két emberéletet követelt. Jana Krajčírová, a HZS Segélyhívó Műveleti Központ igazgatója szerint az elmúlt három hónapban harmadával nőtt a segélyhívások száma. Augusztus volt a legmegterhelőbb hónap, akkor – főként sérülésekkel, elakadással, kimerültséggel és eltévedéssel kapcsolatban – 43 %-kal több segélyhívást regisztráltak, mint az előző év hasonló időszakában.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk

Drasztikus növekedés a Lengyel-Tátrában!

A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) is közzétette az idei nyári szezon statisztikáját. Első pillantásra sajnos egyértelműnek tűnik, hogy ez a nyár a lengyel hegyimentők számára is nagyon kemény időszak volt. A június 22-től augusztus 31-ig tartó nyári időszakban a TOPR összesen 507 turistának nyújtott segítséget, amely 148 fővel (kb. 40 %-kal) több, mint a tavalyi év hasonló időszakában, 72 esetben ráadásul iskoláskorúak voltak az érintettek. A nyári szünidőben sajnos 5 halálos baleset is történt, ami eggyel több, mint tavaly.
Forrás: https://portaltatrzanski.pl

Hirdetés
Hirdetés