A szállásadók szerint az ÁFA növelése megszünteti a turizmust Szlovákiában

A szállásadók szerint az ÁFA növelése megszünteti a turizmust Szlovákiában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2024/09/30
A szállásadók a turizmus felszámolásának tartják a szálláshelyekre vonatkozó ÁFA megemeléséről szóló híreket Szlovákiában.
Hirdetés

A turizmus felszámolásának tartják a turisztikai vállalkozók és a turisztikai szervezetek a szálláshelyekre vonatkozó 23 %-os ÁFA kivetéséről szóló javaslatot. A magasabb ÁFA természetesen az árakban is megjelenik, ezzel csökkenti Szlovákia versenyképességét a V4 országokkal és más turisztikai célpontokkal szemben.

A szállás kulcsfontosságú

Amint arra Lucia Blašková, a Magas-Tátra Regionális Turisztikai Szervezet (Oblastnej organizácie cestovného ruchu, OOCR) ügyvezető igazgatója emlékeztetett, a szállás kulcsfontosságú a turisztikai célpontok fogyasztása szempontjából. „A turisztikai szervezetek működésének és az önkormányzatok fejlődésének alapvető feltételei a szálláshelyek és az utánuk beszedett adó. A kisebb választék kevesebb bevételt jelent az OOCR költségvetésében, kevesebbet költhetnek a régióban végzett tevékenységre, csökken a desztináció vonzereje és végső soron a látogatók száma is” – mondta. Arra is rámutatott, hogy Szlovákia teljesítménye még mindig elmarad a 2019-es évtől. „Az áfakulcs megduplázása visszafordíthatatlanul eltávolítana minket a szomszédos országok áraitól. A hatástanulmány eredményei azt mutatják, hogy a szálláshelyek áfájának drámai emelése a vendégéjszakák számának csökkenése miatt a beszedett helyi adókban országos szinten évi 8,3 millió eurós bevételkiesést eredményezne” – mondta.

Gyengébb forgalom

A Tátrában már idén júliusban gyengébb látogatószámot érzékeltek, ezért már a nyár folyamán elemezték a szálláshelyek árait a hagyományos V4-es piachoz képest. „Az eredmények azt mutatták, hogy míg a panziók árai még mindig összehasonlíthatóak Magyarország vagy Lengyelország hasonló színvonalú szolgáltatóival, addig a háromcsillagos szállodák esetében már csak Csehországgal vagyunk összehasonlíthatóak. A négycsillagos szállások tekintetében még a szálláshelyekre vonatkozó jelenlegi 10 %-os áfakulcs mellett sem tudunk versenyezni a V4 országok egyikével sem” – mondta Darina Bartková, a Liptói Régió Regionális Turisztikai Szervezetének igazgatója. Magyarországhoz képest Szlovákia 27%-kal, Lengyelországhoz képest pedig 7%-kal drágább ebben a tekintetben. Utalt a fejlett gazdaságokra is, ahol sokkal alacsonyabb a szolgáltatások áfája. 

A szállásadók szerint az ÁFA növelése megszünteti a turizmust Szlovákiában-2
Téry menedékház
A szállásadók szerint az ÁFA növelése megszünteti a turizmust Szlovákiában-2
Forrás: Nagy Árpád

A szürkegazdaság növekedésétől tartanak

A turisztikai régiókat a szürkegazdaság növekedése is aggasztja. A szlovákiai idegenforgalmi ágazat versenyképességét automatikusan csökkentő ÁFA drámai emelése, ennek az illegális szálláshelyek növekedésére gyakorolt hatása következtében a turisztikai szakma képviselői szerint csökkenni fog az adóbevétel, ezáltal csökken a turizmus részesedése az ország GDP-ből. „Sokan még mindig a COVID-hitelek visszafizetésével, a halasztott társadalombiztosítási járulékok vagy a közüzemi számlák kiegyenlítésével küszködnek” – mondta Matej Matejka, a Magas-Tátrai Turisztikai Szövetség igazgatótanácsának elnöke. Elmondása szerint a vállalkozók többek között a kártyás tranzakciók számának növeléséért, az adóhiány csökkentéséért és a turisztikai szakma munkáltatói vonzerejének növeléséért küzdenek. „A turizmusban, különösen a szállodaiparban és a vendéglátóiparban a teljes forgalom tekintetében már most is magas a munkaerőköltség aránya. Mivel a bérek nem levonható áfatétel, a turizmusban az ÁFA eredménye mindig magasabb, mint más ágazatokban. Náluk a bérköltségek aránya jóval alacsonyabb, mint a turizmusban, így ők nem érzik meg annyira a magasabb áfát” – zárta.

Konszolidációs terv

A szlovák kormány szeptember közepén mutatta be konszolidációs tervét, amely az áfakulcsok kiigazítását is tartalmazza. Az eredetileg tervezett, 23 %-ra emelt áfakulcs a gasztronómiai ágazatban végül 5 %-ra csökken, ezzel szemben a szálláshely-szolgáltatás áfája az eredetileg tervezett 5 % helyett 23 %-ra emelkedik. 
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk

A szlovák turisták egy rész inkább Lengyelországban keres szállást

Viktor Beránek, a Hunfalvy-völgyi menedékház (Chata pod Rysmi) bérlője szerint az áfa változása nem csak az éjszakai szállások árának emelésében mutatkozhat meg, hanem a munkavállalók fizetésében is, a bérlők ugyanis nem engedhetik meg maguknak azok elbocsátását. A hegyi menedékházak sajátos helyet foglalnak el a turizmusban, hiszen az ilyen szálláshelyek iránt folyamatosan nagy az érdeklődés. Azt mondja, a turisták már most magasnak tartják az éjszakai tartózkodás árait, amely a Hunfalvy-völgyi menedékházban 40 euró. Ezt főleg a szlovák turistáktól hallja. „Ismerek olyan embereket, akik azt mondják, hogy ha Zárba (Ždiar) kirándulnak, akkor inkább a lengyel oldalon foglalnak szállást, ahol olcsóbb. Az áfa emelés tehát nemcsak a külföldi turistákat riaszthatja el, akik esetleg meggondolják magukat a szlovákiai nyaralást illetően, hanem magukat a szlovákokat is” – mondta. „Elmondok egy konkrét példát, ami gyakran előfordul nálunk. A lengyel ügyfelek Lengyelországban keresnek szállást. A turisták a lengyel oldalról is felmehetnek a Tengerszem-csúcsra (Rysy), de ott kell számolni bizonyos díjakkal (parkolás, belépő), és a feljutás is nehezebb, mint a szlovák oldalról. Mivel spórolni akarnak, a lengyel oldalról átjönnek Szlovákiába Csorbatóig (Štrbské Pleso), leparkolnak, lehetőleg valahol az út szélén, ahol nem kell fizetniük, és feljönnek a menedékházhoz. Sokszor euró sincs náluk, de złotyt is elfogadunk, hogy tudjanak enni és inni. Amit ők a menedékházban fogyasztanak, a látogatottság 1 %-t teszi ki. Aztán lejönnek a csúcsról, beülnek az autóba kocsiba, végig mennek a Tátra körúton, és Lengyelországban étkeznek, ahol ez harmadával olcsóbb. Nem maradnak Szlovákiában, nem vásárolnak semmit, nem tankolnak. Ha ez nálunk olcsóbb lenne, elcsábíthatnánk őket, hogy legalább egy vacsorát vagy ebédet fogyasszanak. A lengyel oldalon túlzsúfoltak a szálláshelyek” – mondta. 

A szállásadók szerint az ÁFA növelése megszünteti a turizmust Szlovákiában-1
Hunfalvy-völgyi menedékház
A szállásadók szerint az ÁFA növelése megszünteti a turizmust Szlovákiában-1
Forrás: Nagy Árpád

„A menedékházak nyáron általában tele vannak, ezután azonban értelemszerűen többet kell fizetniük a szállásért, esetünkben ez 10 euró körül lesz éjszakánként. Vannak, akiknek már most sem tetszenek az árak, az ÁFA emelés szerintem nagyon rossz hatással lesz a szlovákiai szállodaiparra és általában a turizmusra. Egy ekkora emelés nagy ugrás” – tette hozzá Viktor Beránek.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés