A hegyimentők figyelmeztetnek: az ereszkedés gyakran veszélyesebb, mint a felmenet

A hegyimentők figyelmeztetnek: az ereszkedés gyakran veszélyesebb, mint a felmenet

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://spis.korzar.sme.sk
2024/08/12
Fokozottan figyeljünk a felmerülő nehézségekre és az időjárásra.
Hirdetés

Tervezd meg a túrát, legyen megfelelő partnered, légy tekintettel az állóképességedre, hagyj rajta vésztartalékot, ne csak a felmenetnél, hanem az ereszkedésnél is légy óvatos. A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) igazgatója, Martin Matúšek mindezt nem csak a Magas-Tátrában tanácsolja a turistáknak. Mint kifejtette, nem csak a közösségi oldalak fórumainak és csoportjainak követését javasolja, elsősorban a hegyivezetők tanácsaira érdemes támaszkodni.

Ügyeljünk a nehézségekre

A közösségi oldalakon több, a Magas-Tátrával foglalkozó csoport is található, ahol a tagok megosztják egymással tapasztalataikat, írnak az aktuális állapotokról és szívesen mutogatják a fotóikat. Matúšek szerint napjainkban nem divat megtervezni egy túrát, ennek elmaradása azonban sok esetben visszaüthet. A hegyimentők vezetője ezért azt javasolja, hogy a túra megkezdése vagy az útvonal megválasztása során összpontosítsunk a reális turistakalauzok nyomtatott vagy online kiadásaira. „Ezekben valósághűen le van írva a túra nehézsége, az útvonal hossza, a felfelé és lefelé előttünk álló szintkülönbség. Természetesen követni kell az aktuális időjárás-előrejelzést, figyelni kell a napkelte és napnyugta időpontjára” – mutatott rá.

Nagy veszély a hirtelen időjárásváltozás

Véleménye szerint magától értetődő a megfelelő egészségügyi és pszichés állapot, valamint egy megfelelő társ jelenléte a túra során. „Ez azt jelenti, hogy egy nehéz vagy nem ismert nehézségű túrára nem viszek magammal egy nálam lényegesen gyengébb partnert. Magashegyi körülmények között soha nem szabad elérni a határainkat, legalább 20, vagy annál is több százalékkal maximális képességünk alatt kell maradni” – magyarázta.
A hirtelen időjárásváltozás például alaposan megnehezítheti a túrát. „Megtörténhet, hogy egyszerűen nem a mi napunk van, vagy nem találjuk meg az ideális útvonalat. A magashegyi terepen a jelzett útvonalakon kívül lényegesen nehezebb a tájékozódás, mint amilyennek a völgyből tűnhet, vagy ahogy utólag, az ereszkedés után látszik" – vázolta.

A hegyimentők figyelmeztetnek: az ereszkedés gyakran veszélyesebb, mint a felmenet-1
Hosszú-tó a Nagy-Tarpataki-völgyben
A hegyimentők figyelmeztetnek: az ereszkedés gyakran veszélyesebb, mint a felmenet-1
Forrás: Nagy Árpád

Elmondása szerint akár az egyes útvonalakról, dombokról való ereszkedés is veszélyes lehet. „Az ereszkedés sokszor veszélyesebb, mint maga az emelkedés. A legtöbb sérüléssel járó baleset nem felmenetben, hanem az ereszkedés során történik" – tette hozzá.

A szlovákok inkább betartják a szabályokat

Matúšek szerint a szlovák turisták inkább betartják a tátrai turizmus alapvető szabályait, mint a külföldiek. „Akiknek nagyobb gondot okoz a szabályok betartása, azok inkább az északi határon kívülről érkeznek a Tátrába” – mondta, hozzátéve, hogy Szlovákia északi szomszédjából nagy számban érkeznek látogatók a Tátrába.

A Hegyi Mentőszolgálat ajánlásai

A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) honlapján még a nyári turisztikai szezon kezdete előtt több ajánlást is megfogalmazott a Tátrába érkező turistákra vonatkozóan. Ezeken túl a hőségből adódó viharveszélyt említi, amely különösen a délutáni órákban gyakori. „A vihartevékenység közvetlenül veszélyeztetheti a hegyekbe látogatók életét, ezért azt javasoljuk, hogy magashegyi tevékenységünket ennek figyelembevételével tervezzük, és a déli, délutáni órákban ne tartózkodjunk a hegygerinceken” – javasolják a hegyimentők. „A magasabban fekvő helyeken még lehetnek hóval borított területek, az ilyen területen történő mozgás során a csúszásveszély miatt a szokottnál is legyünk óvatosabbak" – hívták fel a figyelmet erre a sokak által elhanyagolt körülményre.

Új látogatási rend

A HZS szerint a túratervezés részeként fontos a teljesen feltöltött mobiltelefon, az elsősegélynyújtó készlet megléte, valamint a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel folyamatos figyelemmel kísérése, ugyanakkor emlékeztetik a hegyekbe látogatókat arra, hogy figyeljenek a HZS utasításaira és ajánlásaira.
Egyúttal felhívják a figyelmet a Tátrai Nemzeti Park 2023. decemberétől érvényes új Látogatási rendjére, és kérik a turistákat, hogy azon kívül, hogy megismerkednek vele, tartsák is tiszteletben az ott írtakat.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés