A hegyek áldozatai előtt tisztelegtek a Szimbolikus temetőben

A hegyek áldozatai előtt tisztelegtek a Szimbolikus temetőben

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://spis.korzar.sme.sk
2024/10/24
A Poprádi-tó (Popradské pleso) közelében található Szimbolikus temetőben (Symbolický cintorín) egy év elteltével ismét a hegyek áldozatai előtt tisztelegtek.
Hirdetés

A Poprádi-tó (Popradské pleso) közelében található Szimbolikus temetőben (Symbolický cintorín) egy év elteltével ismét a hegyek áldozatai előtt tisztelegtek. A megjelentek a legutóbbi megemlékezés óta a szlovák és a lengyel hegyimentők statisztikájába bekerült nevek felolvasásával tisztelegtek mindazok előtt, akik a hegyekben a legértékesebbet – saját életüket – vesztették, majd a megemlékezés szentmisével zárult.

Ebben az évben 15-en vesztették életüket a Tátrában

Tavaly ősz óta újabb táblákkal bővült az Oszterva alatti cirbolyafenyő ligetben található emlékhely, jelenleg 407 táblán 558 név olvasható. „Minden emléktáblán nevek vannak, minden név mögött egy történet és egy család áll, akikre emlékezünk. A mai nap szomorú évforduló, ma 10 éve, hogy František Kele – aki nézőként volt jelen a Sherpa Rallye-n – egy megcsúszást követő esés következtében életét vesztette” – emlékeztetett Peter Spitzkopf a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) munkatársa.

A hegyek áldozatai előtt tisztelegtek a Szimbolikus temetőben-2
Szimbolikus temető
A hegyek áldozatai előtt tisztelegtek a Szimbolikus temetőben-2
Forrás: Nagy Árpád

Az újonnan elhelyezett emléktáblákon olvasható többek között az 1921-ben orvvadászok által lelőtt erdészek neve is. A megemlékezésen Igor Trgiňa, a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) igazgatóhelyettese is megemlékezett a hegyimentőkről. „Ez az emlékezés ideje, ennek apropóján szeretném megragadni az alkalmat, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy a hegyekben való mozgás során bizonyos objektív veszélynek vagyunk kitéve, amelyet a helyes döntések meghozatalával jelentősen csökkenthetünk, hogy élve és egészségesen térjünk vissza a hegyekből” – mutatott rá, hozzátéve, hogy a Magas-Tátra idén eddig már 15 emberéletet követelt.

A kápolna és a gyetvai keresztek

A Szimbolikus temető nemzeti kulturális emlék, ezért az emléktáblák elhelyezésének pontos szabályai vannak, melyet a Szimbolikus Temető Kuratóriuma hagy jóvá, a táblák elhelyezését pedig a TANAP Igazgatóság Turisztikai Infrastruktúra Gondozási Központja végzi. Ez utóbbi szervezet gondoskodik a terület karbantartásáról, beleértve a gyetvai (Detva) kereszteket és a kápolnát is, melyben egy harang található az alábbi mottóval: „A holtaknak emlékül, az élőknek figyelmeztetésül!”. „Emléktáblának a sziklára történő önkényes rögzítése műemlékrongálásának minősül” – figyelmeztetett Nina Obžutová, a TANAP szóvivője.

A hegyek áldozatai előtt tisztelegtek a Szimbolikus temetőben-1
Szimbolikus temető
A hegyek áldozatai előtt tisztelegtek a Szimbolikus temetőben-1
Forrás: Nagy Árpád

Az emlékhely meglátogatása során arra is figyelni kell, hogy semmit (így pl. gyertyát, mécsest sem) ne hagyjunk hátra magunk után. Ezeket a csendes megemlékezést követően oltsuk el és vigyük magunkkal, nem szabad az emlékhelyen hagyni. 

Több keresztet felújítottak

A tavalyi megemlékezés óta a TANAP munkatársai a több mint 70 azon fakeresztből, melyeket gyetvai kézművesek kifejezetten a temető számára készítettek, ötöt újítottak fel, emellett 80 méter új korlátot is felszereltek. A Szimbolikus temető december 15-től április 30-ig szezonális zárlat miatt nem látogatható.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés