Engedély nélküli bivakolás és fürdés a tavakban a leggyakoribb szabálytalanság

Engedély nélküli bivakolás és fürdés a tavakban a leggyakoribb szabálytalanság

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://spis.korzar.sme.sk
2024/10/07
A parkőrök elsősorban figyelmeztetik, kivételes esetben büntetik a szabálytalankodókat.
Hirdetés

Nem emelkedett a szabálytalanságok száma

Az idei nyári főszezonban augusztus végéig a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) Őrszolgálata nem tapasztalta a látogatási szabályok megsértésének növekedését. Ahogy arról Nina Obžutová, a nemzeti park kommunikációs osztályának munkatársa tájékoztatott, az elkövetett szabálytalanságok többsége a jelzett turistautakon kívüli mozgás volt. Az új látogatási rend tavaly december óta van érvényben. Ebben a legtöbbet vitatott változás az állatok kíséretében történő mozgás korlátozása a nemzeti park területén. „A 2024. augusztus végéig tartó időszakra vonatkozóan kijelenthetjük, hogy nem találkoztunk a tilalmak gyakori megszegésével. A kutyákkal túrázó látogatók tiszteletben tartották a mozgásra fenntartott helyeket” - mondta Obžutová.
Elmondása szerint szabálysértést észlelve az őrök legtöbbször figyelmeztetéssel, kivételes esetben pénzbírsággal igyekeztek megoldani a helyzeteket. „A konkrét megoldás mindig a helyzettől és a szabályok megsértőjének reakciójától függ. A legtöbb esetben a turisták elmagyarázták a körülményeket, megértették az új szabályokat és megbánták tettüket” – tette hozzá.
Augusztus végéig a nemzeti parkban nem jegyeztek fel különösen bizarr szabálysértést. „Néhány esetben előfordult, hogy engedély nélkül bivakoltak, vagy fürödtek a tavakban, számuk azonban nem haladta meg a tavalyi számokat” – összegezte Obžutová.

Engedély nélküli bivakolás és fürdés a tavakban  a leggyakoribb szabálytalanság-1
A Batizfalvi-tó
Engedély nélküli bivakolás és fürdés a tavakban a leggyakoribb szabálytalanság-1
Forrás: Nagy Árpád

Bár a fő turisztikai szezon véget ért, a Turisztikai Infrastruktúra Gondozási Központ dolgozóinak továbbra is sok dolga van. Javítják, felújítják és karbantartják a jelzéseket, az ösvények, láncok és hidak állapotát. „A közelmúltban sikerült megjavítani a Nagy-Morgásra (Veľká Svišťovka) vezető úton lévő láncokat, a megrongálódott rögzítések helyett négy új rögzítőfület szereltek fel, felújították a nyári jelzéseket a Fehér-tavi-csúcs (Jahňací štít) és a Nagyszalóki-csúcsra (Slavkovský štít) vezető úton, valamint a Nagy-Fehér-tónál (Veľké Biele pleso) ellenőrizték a hódgátak állapotát” – ismertette a nemzeti park közösségi oldalán.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés